PFIZERKIDS CHILDCARE CENTER

USA, New York, New York

- 1999
Overall view of center showing partial height walls dividing play areas from classroom areas.
Entry corridor highlighted with a large digital mural, composed from drawings submitted by the children of Pfizer employees around the world.
Overall view of center
Entry corridor

Consultants

Collaboration with Martin Rich Architects.

Located in the Pfizer corporation's headquarters building, this center is intended to serve as a model for future corporate run facilities. Designed in association with Martin Rich Architects, the center is built on the site of a former bank branch, and adjoins a new corporate television studio.

The entry corridor is punctuated by custom-formed scalloped, backlit ceiling panels, which frame a large digital mural. Composed of hundreds of drawings submitted by pfizer employees' children from around the world, the mural is updated frequently to reflect seasonal themes from the center's educational program.

As a back-up center, the facility accommodates children ranging from infant-age to 12. The center is divided into four classroom areas, using partial height walls with embedded fishtanks, terraria and display cases. Each classroom has a unique tropical aquarium, showcasing aquatic life from different regions of the world.