THE FLOCK

Norway, Bergen

- 2014
An interactive artwork serves as the iconic entry experience for Haukeland University Children's Hospital.
Color sampling and propagation
Social and play space
Entry view
Interaction view
Installation overview
Exploded assembly diagram
Assembly cross-section
Color sampling and propagation
Social and play space
Entry view
Interaction view
Installation overview
Exploded assembly diagram
Assembly cross-section

Design Team

Jordan Parnass

Sean Karns

John Baker

Michael Yarinsky

Johannes Bochnig

Antoine Vacheron

Consultants

Technical Collaborators - Moey, Inc.

The project brief was to design an interactive artwork that would serve as an iconic entry experience for the new mental health wing of Haukeland University Children's Hospital. The project site is the entrance area hallways on the ground floor level, which also serves as an internal connector to treatment rooms, the gymnasium and auditorium.
 
The design criteria included establishing a dialogue with the interior architecture of the space, and developing a sensory installation that could engage both children and adults in a sophisticated manner. The concept of a distributed artwork that could exist as an overlay to the interior architecture was developed to create a unifying visual and experiential installation that could be engaged at multiple locations and by both groups and individuals.
 
The project was developed as a collaboration with Moey Inc, who contributed technical expertise and a track record of successful installations in challenging, high traffic environments.
 
The concept behind the installation was to use inviting human-scaled sheep forms as a warm counterpoint to the cool, sleek modern forms and surfaces of the hospital. The sheep are eager to interact with people, and encourage participants to touch, pet and speak with them. Light and sounds travel from sheep to sheep throughout the space, reinforcing the power of interaction and community.