AMERICAN APPAREL: PARK SLOPE

USA, New York, Brooklyn

- 2006
Change-of-pace is created within this large showroom by a transitional portal featuring smoked mirrors, glossy black epoxy flooring and colored fluorescent tubes provides.
Bold geometric light installation invites passersby to check out the store.
Transitional portal featuring smoked mirrors, glossy black epoxy flooring and colored fluorescent tubes leads the visitor into the back of the store.
Simple, aluminum speed-rail racks rest on a glossy blue floor, highlighting the new clothing and the carefully restored and repainted original tin ceiling.
Platform lounge and fitting rooms are accented with bold graphics and the original signage from The Flatbush Pavilion theater.
Sustainable bamboo flooring covers the large back room, which was initially conceived as a music/event space with moveable clothing racks and a stage.
Storefront from neon-lit thru tunnel
Storefront
Neon-lit thru tunnel
Interior from storefront
Platform lounge and fitting rooms
Back of store

Design Team

Jordan Parnass, Dana Jaasund, Darrick Borowski, Randy Plemel

Contractors

General Contractor: Supreme General Contracting

Suppliers

Fixtures: Hollaender

Photography

Frank Oudeman

The polychromic fluorescent tubes glowing from the underside of the marquee only begin to hint at the colorful past of Brooklyn’s former Flatbush Pavilion Cinema. The bold geometric light installation and new backlit graphic panels tease passersby to enter and see how the new American Apparel store has successfully rescued a dilapidated eyesore and transformed it back into a neighborhood landmark.

Originally opened as the Bunny Theater in 1912, the old movie house had passed through many incarnations, including a porn theater called The Plaza, before finally being shuttered in 2004. The site was identified during JPDA’s architectural branding research as a location with great potential for client American Apparel’s retail rollout.

JPDA’s designs translate the company’s socially conscious unbranded aesthetic into a distinct retail experience, which is uniquely adapted to each neighborhood. This strategy includes the adaptive reuse of run-down iconic local buildings with strong historic ties to the community.

After the theater’s close, local residents began surreptitiously changing the letters on the marquee to create various poetic phrases. Since the store has opened, the trend has continued with American Apparel’s encouragement. JPDA’s update of the marquee, with an array of colorful lights in a graphic pattern, has brightened the street and put an American Apparel twist on an historic signage typology.

Stepping inside, the old lobby space feels modest in scale, with new clothing styles hung on simple aluminum speed-rail racks and wall standards lit with surface mounted T5 fluorescents. The floor was redone in glossy blue epoxy. The old tin ceiling was carefully restored and repainted. A transitional portal featuring smoked mirrors, glossy black epoxy flooring and more colored fluorescent tubes leads the visitor into the main hall of the old theater.

JPDA proposed that the large open room, a rare find in New York, be conceived of as a flexible retail and music/event space. The old projection booth overhead has been converted into a sound studio for Viva Radio, which broadcasts live over the internet. The clothing racks are on castors, which roll away easily over the new sustainable bamboo flooring. A stage now replaces the screen, holding temporary fabric fitting rooms which can be quickly dismantled to allow for bands, DJ’s or other performers.

Upon opening, the New York Times reported, "although part of a chain... it seems to fit aesthetically and ideologically with the neighborhood." Architecture, graphics, photography, vintage furniture and fixture design all participate in the creation of an in-store environment that communicates the company philosophy without the typical corporate retail homogeny.